Doe mee met onze 10e verjaardag. Alleen deze week is elke 10e Homey Pro of Homey Bridge gratis!
Hoe ik thuis de perfecte verlichting creëerde

Hoe ik thuis de perfecte verlichting creëerde

De Do-It-Yourself categorie van de Homey Blog is een plek waar werknemers hun eigen projecten kunnen delen. Er is mogelijk enige technische achtergrond benodigd bij het volgen van de instructies!

Toen ik naar mijn nieuwe appartement verhuisde, stond ik voor een uitdaging: het creëren van de perfecte verlichtingsopstelling. Mijn wensen waren niet zo eenvoudig en het appartement werd opgeleverd met de aanwezige bedrading en fysieke schakelaars. Kortom, een ideaal zaterdagmiddag-project! Ondanks mijn gebrek aan ervaring was het allemaal prima te doen en kon ik niet gelukkiger zijn met het resultaat.

De uitdaging

Combinatie van gewone, dimbare gloeilampen met slimme, kleurverlichting.

Voor een bepaald gebied in mijn huis wilde ik een armatuur met twee slimme RGB-lampen. Tot zover geen probleem, want deze zijn verkrijgbaar van Philips Hue, Innr, IKEA en anderen. Ik had echter nog enkele wensen en omstandigheden:

 • Ik wilde vintage ogende, dimbare lampen in een ander deel van de kamer
 • Beide lichtsets moeten te allen tijde door Homey bedienbaar zijn
 • Beide lichtsets werden fysiek bestuurd door twee delen van één dubbele schakelaar
 • In het ideale geval zou ik de fysieke schakelaar nog steeds kunnen gebruiken om beide lichtsets snel te kunnen schakelen

Het resultaat

Uiteindelijk kan ik mijn tweekleurige slimme lampen combineren met een Fibaro Dimmer 2. Met deze opstelling vervul ik al mijn wensen: ik kan mijn originele, fysieke dubbele schakelaar gebruiken om beide lichtsets individueel te regelen. Tegelijkertijd kan ik ze altijd via Homey bedienen, ongeacht of de schakelaar op dat moment is in- of uitgeschakeld. Dit betekent ook dat ik ze altijd kan gebruiken in elke Flow die ik wil. Met andere woorden, ik heb de perfecte lichtopstelling gemaakt.

De middelste dubbele schakelaar bedient mijn twee lichtsets

Zoals je kunt lezen, zijn mijn wensen niet buitengewoon. Toch is de installatie iets gecompliceerder dan het aansluiten van enkele slimme lampen en het koppelen ervan aan Homey. Dus hoe heb ik mijn ultieme slimme huis gemaakt?

Stap één: vereisten

Oké, dus ik heb twee verschillende lichtsets om te regelen. Laten we beginnen met de gekleurde verlichting. Om slimme lampen perfect te laten werken, moeten ze altijd van stroom worden voorzien. De reden is simpel: als de stroom wordt onderbroken door de fysieke schakelaar, is er geen manier om de verlichting aan te zetten via Homey: daar is gewoon geen stroom.

Dit betekent dat ze rechtstreeks op een stroombron moeten worden gekoppeld, bijvoorbeeld een armatuur dat op een stopcontact is aangesloten. Als er een schakelaar is, moet deze altijd aan staan. In mijn geval is er een fysieke schakelaar in de muur, dus ik wilde dat deze schakelaar altijd op een of andere manier aan stond.

Deze gave lampen zijn zelf niet slim

De andere lampen zijn gewone, dimbare (gloei)lampen. Ik heb een paar van die nieuwe, gouden, gloeiend uitziende LED-lampen gekozen om mijn huis een beetje hipster-sfeer te geven. Natuurlijk zijn deze lampen zelf niet slim, dus ik moet ze een beetje slim maken. Omdat ik een nette, onzichtbare oplossing wilde, besloot ik dat het een ingebouwde dimmer moest zijn.

Deze handige kleine apparaten passen achter je schakelaar en maken je verlichting dimbaar via Homey. En het beste is dat je zelfs de originele schakelaar kunt gebruiken als invoer. Ik heb ze nog nooit eerder geïnstalleerd, maar laten we het eens proberen. Omdat ik niet zeker was over mijn exacte bedrading, kies ik voor de Fibaro Dimmer 2. Deze module werkt op zowel driedraads- als tweedraadssystemen, dus je kunt niet echt fout gaan.

De Fibaro Dimmer 2 dimt mijn hipster LED-lampen

Stap twee: installatie

De kernvereisten zijn duidelijk en ik heb de apparaten besteld - laten we starten! Ik begin met het installeren van de Fibaro Dimmer 2, die gaat mijn hipsterlampen dimmen en schakelen. Tegelijkertijd moet ik een manier vinden om de andere armatuur altijd van stroom te voorzien.

De stappen zijn vrij eenvoudig. Kortom, ik zet de zekering uit, open de fysieke schakelaar en installeer de dimmermodule (exacte stappen zijn hieronder te vinden).

Tijdens de installatie ontdek ik enkele interessante dingen:

 1. De Fibaro Dimmer 2 heeft twee ingangen, niet slechts één
 2. Ik kan de altijd-aan armatuur rechtstreeks op het lichtnet aansluiten, waardoor deze altijd van stroom wordt voorzien. Tegelijkertijd sluit ik de bijbehorende schakelaar aan op de tweede ingang van de dimmermodule.
 3. De dimmermodule past inderdaad netjes achter mijn schakelaar - boren of iets dergelijks is niet nodig.
De dimmermodule past netjes in de muurbevestiging van de schakelaar

Ik maak de fysieke schakelaar die ik wil gebruiken voor mijn hipsterlampen ingang 1 en de andere ingang 2. Ik installeer de schakelfronten opnieuw en ik ben klaar om te gaan. Nadat ik de zekering heb aangezet, zie ik drie dingen die me gelukkig maken:

 1. De gewone lampen veranderen van helderheid, wat betekent dat de dimmermodule direct kalibreert.
 2. Nadat het kalibreren is voltooid, kan ik de hipsterlichten via hun oorspronkelijke fysieke schakelaar schakelen.
 3. Wat ik ook met de andere schakelaar doe, de slimme lampen blijven aan, dus het is duidelijk dat hun armatuur ingeschakeld blijft.

Stap drie: koppelen

Het koppelen van de apparaten aan Homey is zo eenvoudig als je zou verwachten. Zowel de slimme lampen als de dimmermodule hebben uitstekende koppelingsinstructies in de Homey app, dus ik had ze snel gekoppeld.

De lampen verschijnen netjes in de Homey app

Een klein punt om op te merken hier: als je geen pulsdimmer hebt, maar eerder een fysieke aan / uit-schakelaar, moet u dat aangeven in de instellingen van de dimmermodule in Homey.

Natuurlijk begon ik de installatie meteen te testen. Tot mijn tevredenheid kan ik mijn slimme lampen bedienen én eenvoudig mijn hipsterlampen dimmen vanuit de Homey app. Als een bonus herinneren de gewone lampen zelfs hun laatste status wanneer ik ze met de fysieke schakelaar in- en uitschakel.

Stap vier: automatisering

En nu begint het echte plezier! Nou ja, na het vervullen van mijn laatste wens natuurlijk. Op dit moment werkt alles zoals ik het wilde, maar er kon nog steeds één ding beter: het zou ideaal zijn als de tweede fysieke schakelaar mijn gekleurde slimme lichten kon schakelen. Gelukkig kan dit eenvoudig worden beheerd in enkele eenvoudige flows.

Omdat ik wil dat de twee slimme lampen eenvoudig kunnen worden in- of uitgeschakeld in allerlei scenario's, maak ik een Flow om ze te combineren:

ALS deze Flow wordt gestart, DAN schakel slimme lamp 1 in en schakel de slimme lamp 2 in

Nu kan ik deze Flow activeren met de module:

ALS dimmermodule S2 van uit- wordt ingeschakeld DAN start "smart lightbulbs toggle"

ALS dimmermodule S2 van in- wordt uitgeschakeld DAN start "smart lightbulbs toggle"

Ik gebruik de tweede ingang op mijn fysieke schakelaar om mijn slimme lampen in te schakelen

Door een toggle-actie in plaats van dedicated 'aan' en 'uit' te gebruiken, is één druk op de fysieke schakelaar genoeg om de status van de twee slimme lampen te wijzigen.

Afronden

Nu is mijn setup compleet en perfect. Ten eerste kan ik Homey gebruiken om beide soorten lichtsets aan te sturen. Daarnaast kan ik mijn bestaande fysieke schakelaars gebruiken om deze lampen ook te schakelen, zonder de stroom uit te schakelen. En als laatste kan ik al mijn verlichting gemakkelijk opnemen in mijn Flows voor het wakker worden, het huis verlaten, tv kijken, naar bed gaan, enz.!

De totale schade? Slechts één Fibaro Dimmer 2-module, twee slimme gekleurde lampen en nog geen twee uur van mijn tijd (denk eraan, ik had nog nooit de binnenkant van een inbouwdoos voor schakelaars gezien, dus jij kunt dit makkelijk nog sneller).

Ik ben erg blij met de setup. Dankzij de veelzijdigheid van Homey was ik in staat om een Fibaro-dimmermodule te combineren met mijn favoriete gekleurde lampen. Nu kan ik mijn gekleurde lampen en mijn hipsterlampen bedienen via de Homey app, Flows en de originele fysieke schakelaars!

Bonus: gedetailleerde installatie

Complete stap-voor-stap installatie-instructies.

Opmerking: ik vond het oorspronkelijke diagram van de Fibaro Dimmer 2 niet 100% duidelijk, dus ik heb een bijgewerkte versie toegevoegd onder de stappen.

 1. Schakel de zekering in je stoppenkast uit. Heel eenvoudig, maar erg belangrijk om niet geëlektrocuteerd te worden. Om zeker te zijn, raad ik aan om het licht eerder in te schakelen, zodat je weet dat je de juiste hebt gekozen.
 2. Schroef het paneel open welke je schakelaar bevat. In mijn geval moest ik een schroef losdraaien die de linker aansluiting vasthield, waarna ik de hele rij plastic eraf kon trekken.
 3. Kijk naar de bedrading. Vaak heb je één gevoede draad (meestal bruin) en één of twee (enkele of dubbele schakelaar) draden (zwart) die naar je verlichtingspunten gaan.
 4. Voorbereidingen 1: je hebt drie of vier (enkele of dubbele schakelaar) korte stukjes draad nodig. Strip ze een beetje van beide kanten.
 5. Voorbereidingen 2: bevestig het stuk / de stukjes draad aan S1, Sx en eventueel S2. Gebruik het laatste stuk draad om de Sx- en N-poorten aan te sluiten als u een tweedraads installatie hebt, zoals weergegeven in het onderstaande schema.
 6. Verwijder de bedrading van de originele schakelaar. Plaats de stroomdraad (bruin) in de L-poort van de dimmer. Plaats de lichtschakelaar (zwart) draad van de reguliere, dimbare lampen in de uitgang van de dimmer (een pijl met een golflijn).
 7. Als je een dubbele schakelaar hebt en wilt dat het tweede lichtpunt altijd wordt gevoed, zoals ik deed, stop dan de tweede zwarte draad naar dat lichtpunt, ook in de L-poort van de Fibaro-module. Dit verbindt het met de live draad, waardoor het altijd stroom krijgt.
 8. Sluit de draad van Sx aan op de L / Live-poort van de fysieke schakelaar (waar eerder de bruine draad was aangesloten). Verbind S1 en eventueel S2 met de schakeluitgangen.
 9. Plaats alles in de muurbevestiging en sluit het opnieuw.

Hoewel dit misschien een flink aantal stappen lijkt, heb ik gemerkt dat ze heel gemakkelijk te volgen zijn als je het op deze manier doet.

Dimmer 2 bedradingsschema

Omdat ik het originele diagram van de Fibaro Dimmer 2 niet 100% duidelijk vond, heb ik een versie gemaakt met wat meer overzicht.

Met dit schema is het nog eenvoudiger om de dimmermodule aan te sluiten

Mis geen enkele update over Homey

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date over Homey's functies en ontwikkelingen.